MENU
word lid en doneer
voor een gezonder landschap.

Grond Verbond Werkgroep

Een verbond tussen boer en burger om samen zorg te dragen voor een gezond landschap

Yes, het is zover: t/m 10 april 2023 kun je je inschrijven voor de Grond Verbond Werkgroep van 2023! Van half april tot en met juni zullen we met een groep van 15-20 deelnemers in een belangrijk vraagstuk van boeren Marrit Schakel en Bas van Rijn van Boerderij Buitenverwachting duiken: 

“Wij boeren zoveel mogelijk regeneratief, zowel ecologisch als sociaal. Hoe versterken we de sociale regeneratie op onze boerderij?”

Bas (zesde generatie boer op Buitenverwachting) en Marrit runnen samen de biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade (omgeving Leiden). Met hun bedrijf laten zij een prachtig voorbeeld zien van hoe regeneratief boeren eruit kan zien: kalfjes en geitenlammetjes bij hun moeders, geleidelijke afbouw van krachtvoer door het bijvoeren van natuurlijke kruiden en mineralen, uitgesteld maaien in verband met de weidevogels, experimenteren met apothekersbosjes voor de dieren, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is al veel in uitvoering en er zijn genoeg plannen om de regeneratieve bedrijfsvoering steeds verder uit te breiden.

Regeneratief boeren is, naast ecologische regeneratie, natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met sociale regeneratie. Het regeneratieve proces van herstellen, genezen en blijvend hernieuwen is ook op sociaal en maatschappelijk niveau van groot belang. Bas en Marrit hebben de wens om de sociale regeneratie op hun boerderij te versterken door middel van een ecologisch herstelproject. Hoe kan de omgeving meer betrokken worden bij de boerderij, door een gedeeld en duurzaam (in tijd én impact) project? Welke landschapsherstelprojecten zouden een langdurige sociale basis kunnen creëren op de boerderij, en hoe? En hoe past dit in de dagelijkse bedrijfsvoering van Marrit en Bas?

Praktische info

Data
Zaterdag 15 april
Zaterdag 29 april
Zaterdag 13 mei
Zondag 21 mei
Zaterdag 10 juni
Zaterdag 24 juni

Omdat het om een kortdurend en gezamenlijk intensief project gaat waarbij er een veranderingsproces wordt gestart bij Buitenverwachting, vinden we het waardevol en belangrijk dat de werkgroep alle dagen compleet is. Houd deze data dus alvast vrij!

Adres en vervoer
De meeste werkgroepsessies zullen plaatsvinden op de boerderij van Marrit & Bas. We raden aan om met het OV te gaan (naar Leiden Centraal, vervolgens bus 182/183 richting Alphen a/d Rijn via Breestraat. Uitstappen bij bushalte Zuideinde in Hoogmade en 3 minuten lopen) of te carpoolen met mede-deelnemers. Contactgegevens kunnen t.z.t. uitgewisseld worden.

Boerderij Buitenverwachting
Vlietkade 2
2355 CR Hoogmade

Kosten
Omdat we het programma toegankelijk willen houden voor iedereen, zijn er (behalve je eigen vervoerskosten) geen kosten verbonden aan je deelname. Mocht je een financiële bijdrage kunnen leveren aan het programma, dan is een donatie aan Grond Verbond meer dan welkom!

Aanmelden

Heb jij zin om mee te denken, mee te experimenteren en samen een sociaal regeneratief project op te zetten op boerderij Buitenverwachting? Meld je aan voor de werkgroep van 2023!

De inschrijvingen zijn open t/m 10 april