MENU
word lid en doneer
voor een gezonder landschap.

Grond Verbond Werkgroep

Meedoen dag | Kom helpen om het landschapsherstel project op Boerderij Buitenverwachting uit te voeren!

Sociale Regeneratie bij Boerderij Buitenverwachting. Van half april tot en met juni doken we met een groep van 11 deelnemers in een belangrijk vraagstuk van boeren Marrit Schakel en Bas van Rijn van Boerderij Buitenverwachting 

“Wij boeren zoveel mogelijk regeneratief, zowel ecologisch als sociaal. Hoe versterken we de sociale regeneratie op onze boerderij?”

Bas (zesde generatie boer op Buitenverwachting) en Marrit runnen samen de biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade (omgeving Leiden). Met hun bedrijf laten zij een prachtig voorbeeld zien van hoe regeneratief boeren eruit kan zien: kalfjes en geitenlammetjes bij hun moeders, geleidelijke afbouw van krachtvoer door het bijvoeren van natuurlijke kruiden en mineralen, uitgesteld maaien in verband met de weidevogels, experimenteren met apothekersbosjes voor de dieren, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is al veel in uitvoering en er zijn genoeg plannen om de regeneratieve bedrijfsvoering steeds verder uit te breiden.

Regeneratief boeren is, naast ecologische regeneratie, natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met sociale regeneratie. Het regeneratieve proces van herstellen, genezen en blijvend hernieuwen is ook op sociaal en maatschappelijk niveau van groot belang. Bas en Marrit hebben de wens om de sociale regeneratie op hun boerderij te versterken door middel van een ecologisch herstelproject. Hoe kan de omgeving meer betrokken worden bij de boerderij, door een gedeeld en duurzaam (in tijd én impact) project? Welke landschapsherstelprojecten zouden een langdurige sociale basis kunnen creëren op de boerderij, en hoe? En hoe past dit in de dagelijkse bedrijfsvoering van Marrit en Bas?

Werkgroep 2023

Jaarlijks vindt de Werkgroep plaats op één van de betrokken boerderijen binnen het MOMA netwerk.  Dit is de derde maal dat Stichting Grond Verbond zo’n traject heeft gestart (boerderij de Groene Griffioen en boerderij de Beekhoeven gingen al voor). Tijdens dit proces ( van 6 weekenddagen) zijn er een groep betrokken deelnemers namelijk; Ruben, Anne de V., Anne G.,Yann, Lara, Jan Peter, Marijtje, Maxime & Gerrit en heel wat landschap specialisten, en sociaal regeneratieve ondernemers intensief betrokken geweest bij het boerenbedrijf van Bas en Marrit. De deelnemers van de werkgroep hebben sociaal-ecologische ideeën uitgewerkt die passen bij boerderij Buitenverwachting. De werkgroep sluit ieder jaar af met een Grond Markt. 

Grond Markt 

Hoe ziet een gezonder landschap er in de praktijk uit?  Op de Grond Markt bij Boerderij Buitenverwachting,  kreeg je op 24 juni  levendige voorbeelden voorgeschoteld over hoe ons landschap socialer en gezonder kan worden.  Het was een open dag op de boerderij waar ideeën voor landschapsherstel werden uitgewisseld,  waar je kon luisteren naar mooie landschapsverhalen. Tot slot  werden er drie landschapsherstel projecten aan het publiek gepresenteerd.  De bezoekers konden daarna meestemmen over welk landschapsherstelproject ze het best vonden. Zo kregen de bezoekers in Hoogmade een stem in het landschap.

Stemmen voor je favoriete landschap op straat

Dit stem proces heeft zich voort gezet op de straten van Amsterdam door de venters en melkboeren van MOMA. Zo kon de consument nog voor anderhalve maand stemmen op hun favorieten landschap door een product aan te kopen, daarmee hebben zij bij iedere aankoop invloed op hun directe omgeving. 

Het schaduwrijk landschap is verkozen tot winnaar van de 3 landschapsherstel projecten

Landschapsherstel project II; het schaduwrijk landschap heeft van de consument de meeste stemmen ontvangen en zal dan ook in overleg met de boer in 2024 worden uitgevoerd. Op die manier bouw je tegelijkertijd aan een gezonder landschap én aan je eigen relatie met dit landschap. Trek je laarzen aan en help met het uitvoeren van de landschapsherstel projecten die de Grond Verbond Werkgroep heeft bedacht in samenspraak met, en ter ondersteuning van de boer. 

Meedoen dag 

Dus reis af naar Hoogmade (dicht bij Leiden) en plant met stichting Grond Verbond heggen en hagen op het land van boer Marrit & Bas. Leer van dichtbij wat natuurherstel projecten inhouden en word onderdeel van deze meedoen dag op regeneratieve Boerderij Buitenverwachting.  Kijk in de kalender voor meer informatie over deze en de andere meedoen dagen van Stichting Grond Verbond! 

De 3 landschapsherstel projecten waar je op kon stemmen voor boerderij Buitenverwachting