MENU
word lid en doneer
voor een gezonder landschap.

9 november – Meino Smit @ Beekhoeve

Meino Smit in gesprek: welke rol spelen burgers bij duurzame verdienmodellen van boeren?

In gesprek: welke rol spelen burgers bij duurzame verdienmodellen van boeren?

Op 9 november organiseren we een dialoog over welke rol burgers spelen bij duurzame verdienmodellen van boeren. Hoe zorgen we samen voor een Nederland waarin landbouw en natuur hand in hand gaan? Van 20:00 tot 21:30 uur gaan panellisten Meino Smit, Monique van der Laan, Marten Verdenius en iemand van de provincie Utrecht met elkaar én de zaal in gesprek. Het dialoog vindt plaats op boerderij De Beekhoeve in Kamerik. De avond is gratis toegankelijk, maar je moet je wel even aanmelden: dat kan via dit formulier. 

Programma
We starten de avond met spreker Meino Smit. Hij is een biologische boer en onderzoeker en publiceerde in 2022 het zeer succesvolle boek “Naar een duurzame landbouw in 2040: een nieuw perspectief”. Als onderzoeker bracht hij in kaart welke inzet van land, energie en grondstoffen er nodig zijn voor het huidige landbouwmodel. Verrassende conclusie: volgens Smit is de agrarische sector er sinds 1950 op achteruitgegaan. In zijn boek schetst hij een alternatieve route, naar een toekomst waarin duurzame landbouw de norm is. Smit gaat specifiek in op zijn perspectief voor een duurzame landbouwsector. Boeren kunnen alleen verduurzamen als de hele maatschappij daar een rol in speelt, is zijn boodschap.  

Na het eerste gedeelte van de avond gaan we over tot een panelgesprek, met deze sprekers:

  • Meino Smit, onderzoeker en bioboer in Drenthe
  • Boerin Monique van der Laan, van Boerderij De Beekhoeve in Kamerik
  • Marten Verdenius, oprichter More than Milk Amsterdam (MOMA)
  • Margriet Vianen, Projectleider Voedselagenda van de Provincie Utrecht

Op de avond van 9 november gaan deze panellisten met elkaar en de zaal in gesprek over welke rol burgers spelen bij het verduurzamen van de landbouw. Welke verdienmodellen bestaan er waarin landbouw en natuur samenkomen? En wat is een goede verhouding van subsidies versus de vrije markt? En welke rol kan de gemiddelde Nederlander spelen bij het verduurzamen van de landbouw?

Duurzame Landbouw met Natuur
Dit dialoog wordt georganiseerd in samenwerking met het Grond Verbond. Het Grond Verbond verbindt boeren en burgers in en rondom Amsterdam om samen te zorgen voor een gezonder en diverser landschap. Zij geloven dat dat niet alleen boeren verantwoordelijk zijn voor een gezond, biodivers landschap én kwalitatief goed voedsel, maar ook voedselverwerkers en consumenten moeten hun verantwoordelijkheid hierin kunnen nemen. Het Grond Verbond laat consumenten, verwerkers en boeren uit deze voedselketen met elkaar bepalen hoe het veenweidegebied eruit ziet. 

Dit dialoog is daarnaast onderdeel van het project Duurzame Landbouw met Natuur, waarin we aan de slag zijn met duurzame maatregelen op het boerenerf, voor een sterkere verbinding tussen landbouw en natuur: maatregelen die de biodiversiteit verbeteren en tegelijkertijd het boerenbedrijf toekomstbestendiger maken. Duurzame Landbouw met Natuur is een samenwerking van Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, Staatsbosbeheer, Utrechts Particulier Grondbezit, de gezamenlijke agrarische collectieven Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Praktische informatie

Datum: 9 november 2023

Tijd: 20:00 – 21:30 uur, aansluitend borrel

Locatie: Boerderij De Beekhoeve, Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik

Voor: iedereen

Kosten: Gratis

Aanmelding: via dit formulier

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door

 

 

 

 

Schrijf je hier in